Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΛΗ

https://www.iatronet.gr

 

Καρδιοπάθεια: Πώς διαφέρει σε άνδρες και γυναίκες;

Οι διάφορες μορφές καρδιοπάθειας εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους στους άνδρες και στις γυναίκες. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

 

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην καρδιά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Για παράδειγμα, η μέση γυναικεία καρδιά είναι μικρότερη σε μέγεθος. Τα εσωτερικά τοιχώματά της είναι επίσης λεπτότερα. Η καρδιά μιας γυναίκας χτυπά πιο γρήγορα από του μέσου άνδρα, αλλά στέλνει περίπου 10% λιγότερο αίμα στα όργανα με κάθε παλμό. Στους άνδρες, από την άλλη, το έντονο στρες προκαλεί σύσφιξη των αρτηριών της καρδιάς, αυξάνοντας την πίεση.

Αυτές τις διαφορές είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε, επειδή αλλάζουν και τα συμπτώματα, όπως και τη διαχείριση, της καρδιοπάθειας.

 

Στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος είναι η πιθανότερη αιτία να προκύψει καρδιακή προσβολή, και η διαδικασία της δεν διαφέρει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες: Περιττό λίπος αποθηκεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Οι γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και συνήθως εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα. Επιπλέον, στατιστικά οι γυναίκες έχουν χειρότερα ποσοστά επιβίωσης από καρδιακή προσβολή.

Ορισμένες παθήσεις που αφορούν τις γυναίκες, όπως η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ο διαβήτης κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Άλλοι παράγοντες που είναι ίδιοι στα δύο φύλα είναι η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Επίσης, η κληρονομικότητα παίζει κάποιον ρόλο.

Οι άνδρες τείνουν να παθαίνουν καρδιακή προσβολή σε νεότερη ηλικία από τις γυναίκες - ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή τα οιστρογόνα προσφέρουν κάποια προστασία από τις παθήσεις της καρδιάς μέχρι την εμμηνόπαυση. Ο χαρακτηριστικός πόνος στο στήθος που προαναγγέλλει μια καρδιακή προσβολή είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες θα νιώσουν συμπτώματα όπως:

· Απρόσμενη και έντονη κόπωση

· Δυσκολία στον ύπνο

Πόνο στον αυχένα, στη μέση, στους ώμους ή στην κοιλιά.

Η στεφανιαία νόσος στις γυναίκες είναι μερικές φορές δύσκολη στη διάγνωση.

 

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια στους άνδρες προκαλείται από βλάβες έπειτα από μια καρδιακή προσβολή. Οι γυναίκες από την άλλη μεριά, είναι πιο πιθανό να την αποκτήσουν λόγω υπέρτασης, χρόνιας νεφροπάθειας ή άλλων παθήσεων που δεν επιτρέπουν στην καρδιά να λειτουργεί σωστά.

 

Κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πάθηση που προκαλεί αρρυθμίες - μη σταθερός και συχνά γρήγορος παλμός. Οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή εμφανίζουν περισσότερα συμπτώματα από τους άνδρες, το οποίο όμως σημαίνει ότι είναι και πιο πιθανό να δεχτούν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα εγκαίρως, άρα η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους άνδρες.

https://www.iatronet.gr/article/107334/kardiopatheia-pos-diaferei-se-andres-kai-gynaikes

 

Μυρωδικά και μπαχαρικά για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ιδιαίτερα κουραστικά, αλλά το ξέρατε ότι τα μυρωδικά που βάζουμε στο φαγητό μας μπορούν να τα αντιμετωπίσουν;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση, που σημαίνει πως όσα περισσότερα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνει η διατροφή μας, τόσο καλύτερα θα διαχειριζόμαστε και τα συμπτώματα της νόσου. Και κάπου εδώ μπαίνουν στην κουβέντα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Το ξέρατε ότι περιέχουν πολύ ενδιαφέρουσες ουσίες, που έχουν οφέλη για τον οργανισμό μας;

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Τζίντζερ

Η γνωστή πιπερόριζα που μπορεί να μπει φρέσκια ή αποξηραμένη στο φαγητό για να δώσει τη χαρακτηριστική πικάντική της γεύση, περιέχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη συστατικά. Επίσης καταπολεμά τη ναυτία και μπορεί να γίνει και εκπληκτικό τσάι.

Θυμάρι

Το θυμάρι περιέχει αρκετά μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, και για την ακρίβεια σε μια έρευνα του 2018 ανακαλύφθηκε πως ήταν το μυρωδικό που χρησιμοποιούσαν περισσότερο στη διατροφή τους οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει εκπληκτικές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και μπορεί να λειτουργεί και ως φυσικό αναλγητικό πόνου. Η κουρκουμίνη, η δραστική του ουσία, είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες από την παραδοσιακή Ιατρική.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τις αρθρώσεις, καταπολεμούν τις φλεγμονές και προκαλούν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Κανέλα

Η κανέλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρά μας από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Μεταξύ άλλων, έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα επίσης συμβάλλει στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

Σκόρδο

Είτε το χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, λιωμένο ή ψιλοκομμένο, είτε σε σκόνη, το σκόρδο δεν πρέπει να μας φοβίζει λόγω της έντονης μυρωδιάς του: Τα οφέλη του για τον οργανισμό είναι σημαντικά, καθώς περιέχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι μπορεί να βρίσκεται σε κάθε τραπέζι και είναι πολύ εύκολο να το αγνοήσουμε. Και όμως, η δραστική του ουσία, η πιπερίνη, έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πιπέρι καγιέν

Αυτό το πιπέρι, όπως και όλα τα τσίλι, περιέχει καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον μεταβολισμό μας, αλλά έχει φανεί από έρευνες ότι μπορεί να μειώσει και τους πόνους της αρθρίτιδας. Προσοχή, όμως, αν έχετε προβλήματα με το γαστρεντερικό σας σύστημα, καθώς τα καυτερά πιπέρια μπορεί να το ερεθίσουν.

https://www.iatronet.gr/article/107162/myrodika-kai-mpaharika-gia-th-reymatoeidh-arthritida

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022

Θοδωρής Διάκος

Συντάκτης - Δημοσιογράφος

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΗΝΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΑΪΟΥ 2024 & ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

  ΜΗΝΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΜΑΪΟΥ 2024 & ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ   ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ( Oststr . 47, 33332 G ü...